Skiduthyrning - anställd i skidbutik som delar ut pjäxor

Skiduthyrning förr och nu

På den gamla goda tiden kunde skidorna knappast bli tillräckligt långa. Ju längre, desto skickligare kan du låtsas vara. Den bilden har dock förändrats avsevärt, med kortare skidor som norm i takt med att carvingskidorna blev populära.

De är lättare att manövrera och därför perfekta för en, två eller tre veckors skidsemester per år. Men oavsett skidåkningsförmåga kan alla skidåkare dra nytta av att finslipa sin stil i en skidskola, och det spelar ingen roll om du är nybörjare, medelgod eller expert, alla kan dra nytta av några lektioner.

Skiduthyrning - gamla hederliga pjäxor

Vad ska du tänka på när du hyr skidutrustning?

Det viktigaste när du hyr skidor, pjäxor, stavar, hjälm och annan utrustning är pjäxorna. Det är de här som sitter på fötterna hela dagen medan du klickar på och av skidorna och stavarna kan användas hur som helst.

Naturligtvis måste utrustningen vara i ordning, skidornas kanter måste vara vassa och stavarna raka, medan pjäxorna måste vara torra och rena.

Uthyrning av pjäxor

För att hitta rätt pjäxa är det viktigt att känna till tekniken bakom den. För det första ska du bara ha ett par bra strumpor och inget annat i pjäxan. Flera par strumpor gnider mot varandra och orsakar friktion. Skidunderkläder ska sluta ovanför pjäxan, medan snögamasker på skidbyxor och liknande också ska vara på utsidan av pjäxan. Bara skidstrumpan i pjäxan – inget annat!

När du provar pjäxor ska de öppnas upp naturligt så att du kan hoppa rakt in i dem. Sedan drar du åt dem, men inte för hårt. Gå sedan ner på knä så att hälen går tillbaka in i stöveln och smalbenet vilar på stövelns ”tunga”. Det här är den perfekta positionen för skidåkning. Om de är lite lösa är det en bra idé att dra åt kängorna lite mer.

Det måste finnas luft utanför tårna och de får inte röra vid nosen på något sätt, och hälen får inte röra sig upp flera centimeter under övningen.

Om du har problem med kalla tår är det en bra idé att skaffa varma sulor eller liknande, men ett bra knep är att vicka på tårna när du sitter på eller i hissen.

Om ovanstående är uppfyllt sitter pjäxorna som de ska. Och som österrikarna säger: Passt, sitzt und hat luft (passar, sitter och har luft).

Prov på skidpjäxor i punktform:

  1. Endast ett par strumpor i pjäxorna
  2. Stövlarna öppnas helt
  3. Dra åt kängorna, men inte för hårt
  4. Luta dig framåt i stöveln
  5. Dra åt om det behövs.
  6. Hälen ska ”sitta fast” i stöveln och det ska finnas utrymme för tårna

Och kom ihåg att om du har stora vadmuskler finns det naturligtvis också stövlar som löser den utmaningen.

Skiduthyrning

Hur många år du har åkt skidor är relativt, men de flesta åker skidor en till två veckor om året. Denna information är den viktigaste, och i kombination med skidåkarens längd, vikt och pjäxans längd anpassas skidan efter hur lätt den faller av vid oväntade rörelser.

Nybörjare är mer benägna att ramla av, men om du är mycket erfaren eller en expert vill du inte att den ska ramla av när du carvar i hög hastighet nerför pisten.

Skidutrustning för barn

För att ge barnen den bästa starten på skidsemestern bör rådet ovan om ett par strumpor självklart följas, men hur är det med storleken på pjäxorna?

De här små killarna växer i snabb takt och det är svårt att veta den exakta storleken. Alla skiduthyrningsbutiker har dock en fotmätare så att du kan vara säker på att pjäxan passar även små fötter.

Om mamma och pappa vill åka skidor är det viktigt att barnen har roligt och vågar ta sig an utmaningen. Skidorna ska vara korta och ofta åker barnen utan stavar om de inte är vana och riktigt duktiga.

Skiduthyrning - barnpjäxor i rad

Justering av skidutrustning

Det är mycket viktigt att vara ärlig om din nivå, vikt och längd, eftersom det har stor inverkan på säkerheten. I allmänhet är det bättre att skidan ramlar av en gång för mycket än en gång för lite. Och om det finns några problem med utrustningen ska du aldrig justera den själv, utan alltid låta en professionell person göra det.

Skiduthyrning - pjäxan anpassas till skidan

Efter en bra, lång dag med skidåkning

När du kommer tillbaka till skidförrådet är det viktigt att du hänger upp allt på tork så att utrustningen är redo för nästa dag. Och du kan koppla av i lugn och ro hemma på ditt hotell, i din lägenhet, stuga eller restaurang och kanske åka afterski långt in på natten.

Tips och tricks för skidåkning

Ta med dig flera par skidstrumpor, eftersom de kanske inte torkar helt och förmodligen tål lite extra luft.

Även om det kan vara frestande att snöra upp pjäxorna under en paus i skidåkningen bör detta undvikas. Fötter och ben expanderar lite och det kan lätt klämma till efteråt. Om du vill ha lite komfort kan du lossa lite. Om det gör ont eller besvärar dig är det bättre att prova ny eller annan utrustning.

Skriv alltid ner var du hyrde din skidutrustning, skidnummer och annan information om det är möjligt. På så sätt försäkrar du dig om att det är dina skidor du åker på och inte någon annans som är annorlunda inställda för en annan nivå, vikt eller längd. Säkerheten först!

Visst, vi vet att det kan vara lite svårt att hitta rätt efter lite afterski, ett restaurangbesök eller en skidpicknick. Men det understryker vikten av att göra rätt. Särskilt om du har barn eller ungdomar att hålla ett öga på, där uppmärksamheten måste delas med alla de nya och fantastiska intryck som en skidsemester ger.

Hyr eller äger du skidutrustning?

Vilket är det bästa sättet att äga eller hyra din skidutrustning? Det beror på hur ofta du reser. För barn är det ofta inte värt det eftersom de redan har vuxit ur den året därpå. För vuxna kan det vara vettigt om du åker ofta eller planerar att åka på skidsemester under många år framöver.

Omvänt är möjligheten att prova andra typer av skidåkning mindre, eftersom du måste hyra extra utrustning. Kanske vill du åka slalom under ena halvan av din skidsemester för att förbättra din teknik, medan du under den andra halvan vill ha lite mer fart med en tävlingsskida.

Det första vi alltid rekommenderar att du köper är dock pjäxor, eftersom de är den viktigaste delen av din skidutrustning.

Hyr du skidutrustning hemma eller på skidorten?

Även om det kan vara frestande att hyra hemifrån kan det i slutändan vara en nackdel. Om du hyr på skidorten har du alltid möjlighet att göra justeringar, byta till annan utrustning och få råd där nere. Samtidigt behöver du inte transportera den från Danmark till skidorten. Men om du är säker på dig själv kan du hyra hemifrån, spara tid i skidbutiken och åka direkt till backarna.