Billiga skidsemestrar - råd om hur du hittar en billig skidsemester

Receptet på en billig skidsemester

Att hitta en billig skidsemester kan vara en utmaning, men det är verkligen inte omöjligt. Det finns dock vissa ställen där du kan spara, medan andra är nästan omöjliga. Receptet på en billig skidsemester är att hitta de ställen att spara på som är enklast för dig, samtidigt som du gör minsta möjliga kompromisser för att få den bästa skidsemestern. Och det finns många faktorer som påverkar kostnaden för en skidsemester.

Men hur får du den billigaste skidsemestern?

Om du är strategisk i dina val behöver du inte bli pank på din årliga skidresa. För det första är det viktigt att skapa en budget där du går igenom kostnaderna och ser exakt hur mycket pengar du behöver avsätta. Sammantaget på en skidsemester måste du spendera pengar på:

  • Transport till skidorten
  • Destination – vart ska du åka på din skidsemester?
  • Boende – var kommer du att bo?
  • Catering – var och vad ska man äta och dricka?
  • Liftkort
  • Skidutrustning – ska du köpa eller hyra?
  • Övriga
    • Skidskola
    • Afterski
    • Övriga aktiviteter

 

Skidsemester utanför högsäsong

Den överlägset största besparingsfaktorn för skidsemestern är tidpunkten och de veckor du väljer att åka. Detta varierar från land till land och ibland från region till region, men det finns vissa tumregler. Om du vill åka på skidsemester under vecka 7, som är den obestridligt dyraste veckan att åka, är det svårt att spara. Och i allmänhet är veckorna 5, 6, 8, 9 och 10 populära veckor bland danskarna, vilket är anledningen till att det också är dyrt att resa hit. Sist men inte minst är en skidsemester över jul eller nyår också högsäsong och därför på den dyra sidan. Å andra sidan är det inte bara ekonomin som gynnas när du reser utanför högsäsongen, du kan också njuta av färre gäster, mer utrymme i backarna och kortare köer till liftarna. Så när är det billigast att åka på skidsemester? Den billigaste tiden att åka är helt klart januari, dvs. veckorna 1, 2, 3 och 4. Och igen efter högsäsongen, under veckorna 10, 11, 12, 13 och 14. Vissa orter stänger efter det, men de bästa orterna är fortfarande öppna under veckorna 15 och 16. Ett undantag är att skidsemestern under påsken alltid är en dyr vecka och varierar från år till år. Före jul är det också lågsäsong, medan alla veckor efter påsk också är i den billiga änden.

Köp din skidsemester i god tid

Det är alltid en bra idé att boka i god tid. Inte bara för att du får det hotell, den lägenhet, den stuga och den plats eller det område som du vill resa till och bo i. Men också för att det lönar sig att planera och hitta en billig skidsemester för nästa säsong redan nu.

Transport

Transporten till själva skidorten utgör en betydande del av den totala budgeten. Det är stora prisskillnader mellan att resa med buss, tåg, flyg eller egen bil på skidresan. Att resa med buss är vanligtvis det mest kostnadseffektiva transportsättet, men det går långsammare än att flyga. Det är dock det överlägset billigaste sättet att ta sig runt. Att flyga är snabbt och effektivt, men särskilt under populära perioder är det också dyrt om du inte hittar ett bra erbjudande eller bokar i god tid. Tåg anses vanligtvis vara bekvämare än bussar, med mer utrymme att röra sig, något bättre sovmöjligheter och en matvagn. Men med eventuella byten och långsamma tåg som stannar i många städer kan resan bli lång. Skidsemestrar med självkörning är det absolut mest flexibla sättet att resa, eftersom du bestämmer när du ska åka, var du ska stanna och ta en paus eller kanske övernatta på vägen. Billiga skidsemestrar med tåg om du bokar i god tid!

Vänta på avbokningstider

Om du har mage för det och vågar vänta med att boka din skidsemester, bör du överväga en av våra avbokade skidsemestrar, som du hittar på den här sidan. Men det innebär också att valfriheten är något begränsad och att ditt drömresmål kanske inte alltid finns tillgängligt.

Plats, plats, plats

Det är inte förvånande att läget kostar, så det finns mycket pengar att spara om du inte bor bredvid en skidlift eller i centrum av staden. Med andra ord kostar ski-in-ski-out mycket pengar och om du väljer att bo strax utanför staden, eller på kort avstånd från liftarna, kan du spara mycket pengar här.

Liftkort

En lift kostar vad ett liftkort kostar och det finns i princip inget att förhandla om, såvida du inte kan hitta en early bird-rabatt. Det finns också möjlighet att dra ner på antalet dagar du åker på turskidåkning så att du inte har en lift för ankomst- eller avresedagen. Du kan också åka på en kort skidresa – kanske från söndag till torsdag för att undvika den dyra helgen, eller måndag till torsdag. Visst, du sparar lite på grund av vistelsens längd, men resan förkortas också. Liftkorten är i allmänhet billigast i Norge och Sverige och dyrast i Frankrike, med Österrike och Italien i mitten. I gengäld får du också betydligt fler pistkilometer i Alperna och mer utmanande skidåkning. För en nybörjare finns det ingen anledning att betala för alltför många pistkilometer om du ändå inte kommer att åka i alla backar. Omvänt kan mer erfarna skidåkare dra nytta av mer variation i skidområdet. Billiga skidsemestrar - boka allt i god tid, inklusive liftkort, eftersom du ofta kan få tidiga fågelrabatter

Köp skidutrustning på erbjudande (eller låna den)

Varje år lanseras nya kollektioner av skidkläder, skidor och skidutrustning. De gamla kollektionerna säljs därför med rabatt, så det finns pengar att tjäna här. Om du känner någon som använder samma storlek är det ett alternativ att låna av varandra. Men om du lånar skidor av någon är detviktigt att du får dem anpassade till den pjäxa du använder för att garantera säkerheten. Om du ska åka på skidsemester med barn är det ofta inte värt att köpa utrustning till dem om den inte kan gå i arv och du är säker på att storlekarna passar nästa barn året därpå. Och, naturligtvis, att du är säker på att du kommer att nå dit. Få några tips om skiduthyrning här.

Ät hemma och ta med mat och dryck ut

Att äta ute är gott, enkelt och bekvämt, men ofta dyrt. Boka ett boende med självhushåll där du kan laga budgetmat – men naturligtvis god mat. Dessutom finns det mycket pengar att tjäna på att packa med sig en lunchlåda hemifrån. Då kan du överleva en lång dag i backen samtidigt som du håller kostnaderna nere. Och på grund av de låga temperaturerna håller sig mat och dryck kalla utan att man behöver bära med sig kylelement. Receptet på en billig skidsemester är lika individuellt som själva skidsemestern. Men det är möjligt att hitta med tips och tricks ovan.